
جدول محتوای آنالیز فرگمنت
روش و کاربرد آنالیز فرگمنت
آنالیز فرگمنت (Fragment Analysis) یک روش تجزیه و تحلیل ژنتیکی است که شامل مجموعهای از تکنیکها میشود که در آن قطعات DNA با استفاده از رنگهای فلورسنت نشاندار شده، از طریق الکتروفورز مویرگی و با استفاده از ژنتیک آنالایزر (Genetic Analyzer) جدا شده و با مقایسه با یک استاندارد داخلی اندازهگیری میشوند.
ژنتیک آنالایزر یک دستگاه پیشرفته برای تجزیه و تحلیل DNA است.
۲ کاربرد اصلی دستگاه ژنتیک آنالایزر
- توالییابی DNA به روش سنگر (Sanger Sequencing)
- آنالیز فرگمنت (Fragment Analysis)
ژنتیک آنالایزرهای مبتنی بر الکتروفورز مویرگی قادر به انجام هر دو روش توالییابی سنگر و آنالیز فرگمنت هستند. در مقایسه با توالییابی سنگر، آنالیز فرگمنت میتواند اطلاعات مربوط به اندازهگیری قطعات، تعیین کمیت نسبی و تعیین ژنوتیپ را با استفاده از قطعات DNA فلورسنتدار شده که در PCR با پرایمرهای طراحیشده برای یک هدف DNA خاص تولید میشوند، ارائه دهد.
این اطلاعات به محققان این امکان را میدهد که تفاوتهای آللی، وضعیت هموزیگوسیتی و هتروزیگوسیتی، کایمریسم (Chimerism)، مخلوط شدن نمونهها و الگوهای وراثتی را شناسایی کنند. آنالیز قطعات طیف گستردهای از کاربردها دارد که شامل احراز هویت ردههای سلولی، تعیین کارایی ویرایش ژنوم توسط سیستم CRISPR-Cas9، تجزیه و تحلیل نشانگرهای میکروساتلایت، ژنوتایپینگ SNP و موارد دیگر میشود.
مکانیسم عملکرد ژنتیک آنالایزر
ژنتیک آنالایزر از یک لوله مویرگی نازک برای جداسازی قطعات DNA بر اساس اندازه استفاده میکند. قطعات DNA که در یک واکنش PCR تکثیر شده و با رنگهای فلورسنت نشاندار شدهاند، درون این مویرگ تزریق میشوند. سپس با اعمال میدان الکتریکی، قطعات DNA از طریق ژل پلیمری داخل مویرگ حرکت کرده و بر اساس اندازه از هم جدا میشوند. در انتهای مویرگ، یک لیزر رنگهای فلورسنت را تحریک کرده و یک حسگر حساس به نور (CCD Camera) سیگنالهای نوری را دریافت و به اطلاعات دیجیتالی تبدیل میکند. این دادهها در قالب یک الکتروفروگرام نمایش داده میشوند که برای تحلیل توالی DNA یا اندازه قطعات در آنالیز فرگمنت استفاده میشود.
مزایای آنالیز فرگمنت
- چندگانه سازی: اللهای مربوط به مکانهای ژنی (loci) همپوشان از طریق نشاندار کردن پرایمرهای اختصاصی هر مکان ژنی با رنگهای فلورسنت مختلف، از یکدیگر متمایز میشوند. به دلیل این قابلیت، آنالیز قطعات امکان بررسی بیش از ۲۰ مکان ژنی در یک واکنش واحد را فراهم میکند.
- حساسیت بالا: قطعاتی که فقط یک جفتباز (bp) با هم تفاوت دارند، با دقت بالا اندازهگیری میشوند.
- آمادهسازی ساده: بر خلاف توالییابی، در این روش نیازی به خالصسازی DNA نیست.
- تحلیل آسان دادهها: نرمافزارهای مخصوص تجزیه و تحلیل ژنتیکی، فرآیند تحلیل دادهها را ساده و قابلفهم میکنند.
- روش مستقل از توالی: این روش نیازی به دانستن توالی دقیق قطعه DNA ندارد.
- ارائه اطلاعات کمی نسبی: از طریق اندازهگیری شدت پیکها در نمودار الکتروفروگرام.
- فرآیندهای خودکار: امکان اجرای هزاران نمونه DNA در یک روز.
- راندمان بالا: قابلیت آنالیز تعداد زیادی از نمونهها بهطور همزمان با استفاده از آرایههای مویرگی (Capillary Arrays).
مراحل انجام آنالیز فرگمنت

به طور کلی آنالیز قطعات DNA یا همان آنالیز فرگمنت از 4 مرحله تشکیل شده است: استخراج DNA، تکثیر با روش PCR، الکتروفورز مویرگی و تحلیل دادهها
مرحله 1: استخراج DNA
استخراج DNA یک مرحلهی حیاتی در فرآیند آنالیز فرگمنت است. کارایی کلی، کیفیت و اندازهی محصول PCR میتواند به طور قابل توجهی تحت تأثیر ویژگیهای خود نمونه و روش انتخابی برای استخراج و خالصسازی اسید نوکلئیک قرار گیرد. روشهای ایدهآل برای استخراج DNA بسته به منبع یا نوع بافت، نحوهی تهیهی نمونه از منبع، و چگونگی نگهداری و ذخیرهسازی نمونه پیش از استخراج متفاوت خواهند بود.
مرحله 2: تکثیر قطعات با روش PCR
برای انجام آنالیز فرگمنت در یک سیستم الکتروفورز مویرگی، باید پرایمرهایی طراحی شوند که ناحیهی مورد نظر را احاطه کنند. رنگهای فلورسنت به این پرایمرها متصل میشوند و سپس قطعات DNA توسط PCR تکثیر میشوند تا آمادهی الکتروفورز گردند.
مرحله 3: الکتروفورز مویرگی
قبل از انجام الکتروفورز، باید یک کالیبراسیون طیفی با استفاده از استاندارد ماتریس مناسب برای گروه رنگهای انتخابشده بر روی ژنتیک آنالایزر انجام شود تا بتوان پرایمرهای نشاندارشده با رنگ را بهدرستی تشخیص داد. سپس هر نمونهی ناشناخته با استاندارد اندازه و فرمالامید مخلوط میشود تا برای الکتروفورز آماده شود. استانداردهای اندازهگیری کمک میکنند تا اندازهی پیکهای نمونه تعیینشده و تغییرات ناشی از فرآیند تزریق اصلاح شوند.
در طی فرآیند الکتروفورز مویرگی، محصولات PCR بهصورت الکتروکینتیکی به داخل مویرگهای حاوی پلیمر تزریق میشوند. سپس با اعمال ولتاژ بالا، قطعات DNA نشاندارشده با فلورسنت بر اساس اندازه از یکدیگر جدا شده و توسط یک سیستم لیزر/دوربین (CCD Camera) شناسایی میشوند.
مرحله 4: تحلیل دادهها
نرمافزارهای تحلیل دادهها یک نمایه از جداسازی قطعات ارائه میدهند، اندازهی قطعات را با دقت بالا محاسبه میکنند و اللهای میکروساتلایت موجود در نمونه را شناسایی میکنند.
کاربردهای آنالیز فرگمنت
آنالیز فرگمنت امکان اجرای بسیاری از روشها و کاربردهای تحقیقاتی را فراهم میکند، از جمله:
- احراز هویت ردههای سلولی (Cell line authentication)
بسیاری از مجلات علمی و مؤسسات تأمین بودجه، از محققان میخواهند که اصالت ردههای سلولی مورد استفاده در تحقیقاتشان را تأیید کنند. آنالیز قطعات یک روش ساده، کمهزینه و بسیار دقیق برای ارائهی اثر انگشت ژنتیکی یک ردهی سلولی است.
- بررسی کارایی ویرایش ژنومی با CRISPR-Cas9
در هر آزمایش ویرایش ژنومی، فرآیند ترمیم DNA همیشه کارآمد یا دقیق نیست. آنالیز قطعات میتواند کشتهای اولیهی سلولی را برای تعیین میزان کارایی ویرایش بررسی کند.
- تعیین تکنوکلئوتید پلیمورفیسم (SNP)
SNPها تغییرات تکنوکلئوتیدی هستند که میتوانند چهار نوع الل مختلف در یک لوکوس خاص ایجاد کنند. SNPها ویژگیهای ژنتیکی، استعداد ابتلا به بیماریها و پاسخ به درمانهای دارویی را تعیین میکنند. در این روش، بهجای پرایمر نشاندارشده، از نوکلئوتیدهای نشاندارشده با رنگ فلورسنت در مرحلهی PCR استفاده میشود.
- آنالیز مارکرهای میکروساتلایت (Microsatellite marker analysis)
مارکرهای میکروساتلایت، لوکوسهای DNA چندشکلی و همبارز (Codominant) هستند که شامل توالیهای تکرارشوندهی کوتاه (معمولاً 2 تا 7 نوکلئوتید در هر واحد تکراری) میباشند. تعداد واحدهای تکراری در هر فرد ممکن است متفاوت باشد، که باعث ایجاد اللهایی با طولهای مختلف میشود. این تنوع برای شناسایی افراد به کار میرود، مانند:
- حفاظت از گونههای جانوری (Conservation Genetics)
- شناسایی انسانی (Human Identification – HID)، از جمله پزشکی قانونی و تعیین هویت ژنتیکی
نتیجهگیری بلاگ آنالیز فرگمنت
آنالیز فرگمنت یک ابزار تحقیقاتی قدرتمند است که اطلاعاتی در مورد اندازهگیری نسبی، تعیین اندازهی دقیق قطعات و ژنوتایپینگ ارائه میدهد و امکان طیف گستردهای از کاربردهای تحلیل ژنتیکی را فراهم میسازد. شرکت زیست فناوری کوثر ارائه دهنده این خدمت است. برای آشنایی با شرایط ارسال نمونه و چگونگی ارائه این خدمت از صفحه خدمات ژنومیکس بازدید فرمایید.
مطالعه بیشتر
Chang-Hui Shen, Chapter 7 – Quantification and analysis of nucleic acids, Editor(s): Chang-Hui Shen, Diagnostic Molecular Biology (Second Edition), Academic Press, 2023, Pages 181-208, ISBN 9780323917889, https://doi.org/10.1016/B978-0-323-91788-9.00018-1.